Geschiedenis

Evolutie van de CSA beweging

Once upon a time in the west...

In 1984 ontstond de eerste Community Supported Agriculture (CSA) in Amerika geïnspireerd door de biologisch dynamische beweging in Europa en een ander economisch denken. Dit was de Indian Line Farm in Massachusetts. Een andere pionier was de Temple Wilton Community Farm In New Hampshire.

Steiner's concept van een wereldeconomie waar consument en boer samen verantwoordelijk zijn voor het uitbouwen van duurzame boerderijen maakte deze twee boerderijen tot CSA. Dit vertaalde zich onder meer in het vrijkopen van gronden zodat ze op lange termijn bestemd waren voor ecologische productiemethodes. De gronden waren nu in handen van de gemeenschap en niet meer verhandelbaar.

Susan Witt (E.F. Schumacher instituut) , Robyn Van En, Jan Van Der Tuin ,John Root,Jr,Andrew Leonard en nog anderen wilden een economie ontwikkelen waarbij producent en verbruikers ook geografisch dicht bij elkaar staan.

Deze idee waar E.F. Schumacher over schreef samen met de idee van R. Steiner werden de twee sleutels van de CSA gemeenschap. Zo kwam onafhankelijk van wat er in Japan gebeurde de CSA beweging in de USA tot stand.

Tussen 1986 en nu ontstonden er meer dan 17.000 CSA boerderijen verspreid over heel de wereld.

Hoewel het in Europa vroeger voet aan de grond kreeg ging het allemaal wat (veel) trager. In Frankrijk, Engeland en Nederland bestaat CSA al meer dan 15 jaar maar het breekt niet door zoals in Amerika.

In België ging de eerste CSA in 2007 van start, Het Open Veld in Leuven. In 2009 volgde het Wijveld nabij Gent en werd het Netwerk CSA Vlaanderen opgericht. Dit Netwerk wil uitwisseling tussen boeren stimuleren en mensen die met CSA willen beginnen ondersteunen.

In 2010 zijn er verschillende projecten van start gegaan in Schelle, Deinze, St. Katelijne Waver en Zutendaal. Over al deze projecten kan je meer informatie vinden op deze site. CSA lijkt een mooie toekomst tegemoet te gaan, zowel in Vlaanderen als daarbuiten.

In 2011 werd de vzw CSA netwerk opgericht om verdere samenwerking tussen de bedrijven te optimaliseren en het concept verder uit te werken.

In 2012 en 2013 zijn er weer verschillende nieuwe CSA's van start gegaan.  Het wordt een mooie beweging!